Livsmedel

Livsmedel

I EU:s huvuddirektiv för material i kontakt med livsmedel EC/1935/2004 fastställs allmänna riktlinjer för alla material som kan komma i kontakt med livsmedel, oavsett om det gäller förpackningar eller till exempel handskar.

De material som används får inte påverka livsmedlets i sådan omfattning att det kan innebära en risk för människors hälsa.

Inte heller får materialen orsaka någon oacceptabel modifiering av livsmedelsprodukternas

sammansättning eller medföra att produkternas smak

och lukt påverkas.

 

Förordningen för material i kontakt med livsmedel

Förordningen 10/2011 ersatte flera tidigare direktiv men omfattar endast plaster.

För övriga material, exempelvis gummi, finns ännu inte någon förordning, istället hänvisas till rekommendationer från tyska BfR, Das Bundesinstitut für Risikobewertung.

Samtliga material analyseras så att man ska kunna utvärdera i vilken grad ämnen överförs – migrerar – från handskar till olika livsmedel .

Livsmedlen delas in i olika grupper; till exempel

  • vattenrika,

  • syrerika,

  • alkoholhaltiga

  • fettrika.

I förordningen 10/2011 finns fler grupper.

En simulant, som ska efterlikna respektive livsmedelsgrupp, används vid migrationsanalysen.

Ett handskmaterial kan provas mot en eller flera grupper.

 

 Livsmedelsgrupp Simulator Exempel på livsmedel
 Vattenrika Destillerat vatten Grönsaker, drycker etc. med pH>4,5
 Syrerika 3%-ig ättiksyra Juice, fruktbitar, sås, dressing etc med pH<4,5
 Alkoholhaltiga 10%-ig alkohol Vin, vinäger
 Fettrika Olivolja eller annan likvärdig simulator

 Smör, ost, kött, fisk, fågel, choklad etc.

Specifika s.k. reduktionsfaktorer gäller för olika livsmedel 

 

 

 

De handskar som godkänns för livsmedelshantering märks med piktogrammet ”gaffel och glas”.

Observera att en handske kan vara lämplig för vissa livsmedelsgrupper men inte för andra.

Kontakta din säljare om du behöver mer information.

Provningen för feta livsmedel utförs med simulant som motsvarar 100 procent fett, men livsmedel kan ha varierande fetthalter.

Av den anledningen divideras analysvärdena med reduktionsfaktorerna 2–5 som motsvarar

olika livsmedel.

För hantering av exempelvis kött gäller analysvärdet för fettrika livsmedel dividerat med 4

(reduktionsfaktor 4).

Det värde som man får fram ska vara under gränsvärdet 10 mg/dm2 för att en handske ska vara godkänd.

Provningen utförs under viss tid och vid viss temperatur.

För gummimaterial är det 10 min, 40oC.

 

  • Överföringen frän handskmaterialet till livsmedelsimulanten får inte överstiga 10 mg/dm2 material.

  • Specifika gränsvärden finns för särskilda ämnen och tillsatser i material som kommer i kontakt med livsmedel.

 


Det finns inga produkter i denna kategori.